Profesjonell rotfylling

Dette bør du vite, før du velger å få utført rotfylling eller sjekk hvem du blir henvist til.

Hos Tannlege Maria, kan du forvente den ypperste kvalitet, både før, under og etter enhver behandling. Ditt behov er alltid hennes fokus hvor hun tilbyr transparente behandlingsforslag med svært gode resultater.

Timebestilling

13 + 4 =

Siste metoder

Topp moderne utstyr

Sertifiseringer

Profesjonell behandling

INNLEDNING

Velkommen til vår omfattende guide om rotfyllingsbehandling, en viktig tannbehandling som kan bidra til å redde dine naturlige tenner og opprettholde din muntlige helse. Hos tannlege Maria er vi forpliktet til å tilby den høyeste standarden innen tannpleie, og vi går grundig inn på detaljene rundt rotfyllingsbehandling. Enten du opplever alvorlige tannsmerter eller ønsker å forebygge tannavfall, er vårt ekspertteam her for å veilede deg gjennom denne informative reisen.

Ring: 968 40 104

Lilleakerveien 23b, 0283 Oslo

Åpningstider

Mandag-fredag 08:00-16:00

Rotfyllingsbehandling, forklart

Hva er rotfyllingsbehandling?

Rotfyllingsbehandling er en tannbehandling som brukes for å behandle infeksjon i det myke vevet forårsaket av bakterier i rotsystemet til tannen. Rotsystemet består av mykt vev som inkluderer nerver og blodkar, og dette blir omtalt som pulpa. Hvis infeksjonen i tannen ikke blir behandlet, vil den spre seg til omkringliggende vev og føre til dannelse av en tannabscess.

 

Hvorfor trengs rotfyllingsbehandling?

Rotfyllingsbehandling er nødvendig for å redde en tann når nerven i tannen dør, og roten blir infisert. Dette kan skje på grunn av karies, skade, eller rett og slett fordi tannen har blitt kraftig fylt over tid.

Hvis pulpa blir infisert, vil infeksjonen spre seg gjennom tannens rotsystem og kan føre til dannelse av en abscess i beinet ved roten av tannen. Hvis rotfyllingsbehandling ikke blir utført, vil infeksjonen spre seg, og tannen kan bli nødt til å trekkes ut.

 

Når er Rotfyllingsbehandling Nødvendig?

Rotfyllingsbehandling blir nødvendig når tannpulpa er infisert eller skadet uten mulighet for reparasjon. Noen vanlige tegn som indikerer behovet for rotfylling inkluderer:

  1. Vedvarende og alvorlige tannsmerter
  2. Sensitivitet for varme eller kalde temperaturer
  3. Hevelse og ømhet i tannkjøttet
  4. Misfarging av den berørte tannen
  5. Dannelse av en abscess på tannkjøttet

 

Rotfyllingsprosessen

 

Trinn 1: Diagnose og Undersøkelse

Når du besøker vår tannlegeklinikk, vil vår erfarne tannlege Maria gjennomføre en grundig mikroskopisk undersøkelse av tennene og tannkjøttet ditt, sammen med en digital røntgen for å vurdere omfanget av skaden på tannpulpa.

 

Trinn 2: Bedøvelse og Tilgang til Pulpa

Før behandlingen starter, vil lokalbedøvelse bli administrert for å sikre din komfort gjennom hele behandlingen. Når området er nummen, vil vår dyktige tannlege lage et lite åpning i den berørte tannen for å nå den infiserte tannpulpa.

 

Trinn 3: Fjerning av Infisert Pulpa

Gjennom åpningen vil den infiserte pulpaen bli forsiktig fjernet ved hjelp av spesialiserte tannverktøy. Rotkanalen vil deretter bli grundig rengjort og desinfisert for å eliminere eventuelle bakterier og forhindre ytterligere infeksjon.

 

Trinn 4: Fylling av Rotkanalen

Etter rengjøringsprosessen vil rotkanalen bli fylt med et biokompatibelt materiale som kalles guttaperka. Dette materialet forsegler kanalen, forhindrer rekontaminering og styrker tannens struktur.

 

Trinn 5: Restaurering av Tannen

I de fleste tilfeller blir en tann som har gjennomgått rotfyllingsbehandling mer skjør over tid. For å beskytte og styrke tannen, kan vår tannlege anbefale å plassere en tannkrone. Kronen vil bli spesiallaget for å matche tennenes naturlige utseende, noe som sikrer et sømløst og attraktivt smil.

 

Hovedmålet

Målet med rotfyllingsbehandling er å fjerne så mye som mulig av infeksjonen fra rotkanalen. Prosessen innebærer forming, rengjøring og grundig desinfeksjon av rotkanalene for å forhindre ytterligere infeksjon. Rotfyllingsbehandling er en dyktig og tidkrevende prosedyre som kan kreve flere besøk hos tannlegen.

I noen tilfeller kan det første besøket være en nødsituasjon, spesielt hvis du opplever tannpine på grunn av en døende nerve eller en abscess. Prioritet vil være å lindre smerten ved å drenerere eventuell abscess som kan være til stede og plassere en rotfyllingsdress og en midlertidig fylling.

Under oppfølgingsavtalen vil rotkanalen bli rengjort, formet og desinfisert. Når tannlegen er sikker på at infeksjonen er borte, kan tannen permanent fylles og deretter bli restaurert.

Vennligst merk at alle tannbehandlinger utføres med størst mulig omsorg og presisjon for å sikre det beste mulige resultatet for din munnhelse.

Ofte stilte spørsmål

ER EN ROTFYLLING SMERTEFULL?

Nei, en rotfylling er vanligvis ikke smertefull. Vanligvis brukes en lokalbedøvelse under prosedyren, og det skal ikke føles annerledes enn å få utført en vanlig fylling. Bedøvelsen sørger for at du ikke vil oppleve noen smerte eller ubehag under rotfyllingsbehandlingen. Hvis du imidlertid er engstelig for tannbehandling, kan prosedyren også utføres under intravenøs sedasjon for å hjelpe deg å føle deg mer avslappet. Vær trygg på at vårt mål er å gjøre din rotfyllingsbehandling så komfortabel og smertefri som mulig.

HVA SKJER MED EN TANN ETTER AT DEN HAR BLITT ROTFYLT?

Etter at en tann har blitt rotfylt, kan det forekomme noen potensielle endringer:

  1. Misfarging av Tannen: En tann uten nerve kan bli mørkere eller endre farge etter en rotfylling. Dette er vanligvis ikke et problem for jekseltannene, men kan være mer merkbart og bekymringsfullt for fortennene. For å takle dette, kan alternativer som bleking av tannen ved bruk av produkter som Philips Zoom Professional in-chair Teeth Whitening eller bruk av en tannskall eller krone vurderes.

  2. Plassering av Tannkrone og Stift: Hvis en rotfylt tann har en krone, kan det være behov for å plassere en stift i roten for å støtte kronen og gi ekstra stabilitet.

  3. Redusert Tannstruktur: En rotfylt tann er generelt svakere enn før, delvis fordi en død tann blir mer skjør, og boringen under rotfyllingsprosedyren svekker uunngåelig tannens struktur. Som følge av dette er det ofte nødvendig eller anbefalt å forsterke tannen med en solid restaurering, som for eksempel en tannkrone.

Det er viktig å diskutere disse potensielle utfallene med tannlegen din for å avgjøre den beste handlingsplanen for å opprettholde helsen og utseendet til den rotfylte tannen.

HVA VIL DET KOSTE?

Dette vil avhenge av om det er en jekseltann eller en fortann, antall røtter og hvor mange besøk som er nødvendige.

Vennligst merk at kostnaden for rotfyllingsbehandlingen vil variere avhengig av om det er en jekseltann eller en fortann, samt antall besøk som kreves for prosedyren. Forskjellige tannklinikker kan ha ulike prissettingsstrukturer basert på deres beliggenhet og kompleksiteten i behandlingen som er nødvendig.

Det anbefales å konsultere tannlegen din for å få en nøyaktig kostnadsoverslag for din spesifikke rotfyllingsbehandling. De vil kunne gi deg en detaljert oversikt over kostnadene basert på dine individuelle tannhelsebehov.

HVA OM DET SKJER IGJEN?

Rotfyllingsbehandling er vanligvis svært vellykket. Men hvis infeksjonen kommer tilbake, kan behandlingen gjentas. Det er alltid en risiko for at behandlingen kanskje ikke blir vellykket. Suksessen til behandlingen avhenger av kompleksiteten i behandlingen, antall røtter og kanaler som må behandles. Selv om allmennpraktiserende tannleger utfører rotfyllingsbehandlinger, er de en svært presis og kompleks del av tannbehandling.

HVA SKJER HVIS JEG IKKE GJENNOMFØRER ROTFYLLINGSBEHANDLINGEN?

Alternativet er å trekke ut tannen. Når pulpa er ødelagt, kan den ikke leges, og det anbefales ikke å la en infisert tann være igjen i munnen. Selv om noen foretrekker å trekke tannen, er det vanligvis best å beholde så mange naturlige tenner som mulig.

Gjør et smart valg å få den behandlingen du fortjener

Besøk oss

Klinikk Lilleaker (ved CC vest)

Lilleakerveien 23b, 0283 Oslo           (ved CC Vest)

Bestill time i tide

8 + 10 =

Åpningstider

Mandag til fredag: 08:00 – 16:00

Hellig- og feriedager: Stengt

Et besøk er nok til at pasientene ikke bytter tannlege igjen. 

For enslige, par, familie, venner eller kollegaer. Vi bryr oss om menneskene

N

Behandling for voksne og senior

N

Behandling for barn

N

Pålitelig oppfølging for familens tannhelsesyklus

Maria has been my dentist for more than four years now. Even after I moved to Germany, I prefer to travel back to her. On the last visit, I need to fix my root filling. It was not bad at all. I really only trust her as my dentist. Both for me and my kid.

Katja

Jeg var alltid skeptisk til tannleger inntil jeg møtte Maria. Allerede under konsultasjonen ble jeg overbevist til å la henne utføre tannproteser. Resultatet kunne ikke blitt bedre. Jeg vil trygt anbefale henne til alle som ønsker en pålitelig og dyktig tannlege. 

Joanne

JEG SAMARBEIDER MED

Spesielle tilstander dekkes av Helfo- ordningen. Trykk her for å se hvilke, samt søknadsskjema.

Tannlege Maria er behjelpelig med takst og overslag til din søknad.

FINN KLINIKKEN

Reiser du med kollektiv, Trykk HER

Timebestilling

6 + 15 =

Tlf: 968 40 104

Kera Dental

Lilleakerveien 23b, 0283 Oslo

Vi har parkering for våre pasienter (dersom ledig når du har time)